Żurawina posiada liczne właściwości prozdrowotne. Stanowi źródło wielu cennych witamin (E,C,B1,B2,B6) i minerałów, m. in. żelaza, wapnia, potasu i jodu. Ukryte w niej flawonoidy pełnią rolę przeciwutleniaczy, wykazując silne działanie przeciwzapalne. Dodatkowo żurawina zawiera spore ilości błonnika pokarmowego, który obniża poziom cukru we krwi oraz zapobiega zaparciom. Jest skuteczna szczególnie w przypadku leczenia schorzeń układu moczowego.
Suszona żurawina to szybka i smaczna przekąska, którą można zabrać do pracy lub szkoły. Świetnie sprawdzi się również jako dodatek do śniadań, deserów bądź sałatek, nadając potrawom ciekawy, słodko-kwaśny smak i aromat.
Ten niezwykły produkt to owoc żurawiny wielkoowocowej, gatunku rośliny wieloletniej z rodziny wrzosowatych. Występuje głównie na mokradłach Ameryki Północnej oraz w Europie. Charakteryzuje się upodobaniem do kwaśnych gleb i wilgoci.