Ryż basmati uznawany jest za najszlachetniejszy ryż na świecie. Rośnie u podnóża Himalajów. Jego charakterystyczny aromat wynika ze specyfiki klimatu - kombinacja mrozu i słońca. Te niepowtarzalne warunki klimatyczne dają w efekcie aromat niepodobny do innych gatunków ryżu. Ziarna ryżu basmati po ugotowaniu są sypkie, lekkie i puszyste. Ryż basmati najlepiej komponuje się z drobiem, rybami i owocami morza.
Warto spożywać Ryż Basmati, gdyż:
znakomicie komponuje się z drobiem i owocami morza;
ma bardzo długie cienkie ziarna;
zawiera dużo białka, niewiele tłuszczu;
jest bogatym źródłem fosforu, potasu i witamin z grupy B;
ma specyficzny smak i zapach;
jest dobrym źródłem węglowodanów, wśród których przeważa skrobia;
zawiera błonnik;
po ugotowaniu jego ziarna są lekkie i sypkie;
jest produktem naturalnym, nie zawiera środków konserwujących i aromatycznych;
jest niskokaloryczny i nie zawiera cholesterolu;
posiada niski indeks glikemiczny.