Orzechy włoskie odznaczają się wysoką zawartością kwasów tłuszczowych omega-3. 100 g orzechów włoskich zawiera 9,3 g kwasu alfa-linolenowego. Kwas alfa-linolenowy pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.
Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 2 g kwasu alfa-linolenowego dziennie (czyli ok. 1 porcji orzechów).
Pamiętaj, że zrównoważona dieta i aktywny styl życia są bardzo ważne dla zachowania dobrego samopoczucia i zdrowia.
Czy wiesz, że...
- Orzechom włoskim ze względu na ich kształt przypominający ludzki mózg od wieków przypisuje się niezwykłe działanie. I słusznie, ponieważ są świetnym źródłem kwasów omega-3!
- Nazwa orzech włoski" wywodzi się od Wołoszczyzny - historycznej krainy na obszarze Rumunii skąd te przekąski trafiły do naszego kraju.
- Najwyższej jakości orzechy włoskie to dorodne połówki z jednolitą barwą skórki.