Reklama

Zioła w Twojej kuchni - dlaczego warto je hodować? (Leroy Merlin)

03. 07. 2017

Centrum Skorosze Centrum handlowe
Trudno sobie wyobrazić piękniejsze i bardziej pachnące miejsce w domu niż słoneczna kuchnia pełna doniczek z ziołami. Zioła od wieków znane są ze swych właściwości leczniczych - i dlatego tak chętnie są uprawiane, zbierane i suszone. Większość ziół rośnie w naturalnych warunkach (na polach, łąkach i w lasach) lub jest hodowanych w przydomowych ogródkach. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby mięta, melisa, bazylia, tymianek, szałwia lub piołun zawitały także na kuchenny parapet. Zalet takiego rozwiązania jest co najmniej kilka.

Zioła jako przyprawy

Coraz więcej Polaków zaczyna doceniać kuchnię śródziemnomorską i czerpać z niej pełnymi garściami. A przecież kuchnia Włochów, Greków lub Francuzów to między innymi zioła, które nadają potrawom bogatego smaku i niezwykle aromatycznego zapachu. Hodując zioła we własnej kuchni można mieć je na co dzień i wzbogacać rodzinne posiłki listkami mięty, bazylii lub oregano. Dzięki doniczkom z ziołami na kuchennym parapecie kuchnia śródziemnomorska może zawitać do każdego polskiego domu. 

Zioła jako ozdoba

Zioła hodowane w doniczkach to niewątpliwy sposób na szybkie wzbogacenie dań aromatycznymi smakami i zapachami. Jednak to nie jedyna ich zaleta. Zioła ustawione na kuchennym parapecie pełnią także   rolę dekoracyjną. W tym przypadku sprawdzają się zwłaszcza rośliny kolorowe lub soczyście zielone, które swoimi barwami i różnorodnymi odcieniami pozwalają nadać pomieszczeniu kuchennemu niebanalnego wyglądu. A niesamowity zapach roznoszący się w powietrzu to znak, iż w tym domu gotuje się smacznie, zdrowo i z pomysłem. 

Zioła jako lekarstwo

Zioła hodowane na kuchennym parapecie mają jeszcze jedną ważną zaletę - mogą stanowić pierwszą pomoc w niezbyt groźnych dolegliwościach (na przykład niestrawności, nerwowości lub drobnych ranach). Ziołowy ogródek w domowej kuchni zapewnia pierwszą pomoc przy wielu niegroźnych (lecz uciążliwych) schorzeniach. 

Zioła hodowane na kuchennym parapecie to doskonały sposób na wzbogacanie codziennych posiłków niezwykłymi smakami i aromatami. Dlatego warto włożyć odrobinę wysiłku, aby cieszyć się świeżą bazylią, miętą, koperkiem i innymi pachnącymi ziołami.

Obserwuj nas:

Produkty z centrum handlowego Centrum Skorosze

Popularne sieci handlowe

Reklama

Miasta