27. 06. 2017
Centrum Handlowe Wzorcownia Centrum handloweŁosoś jest rybą bogatą w witaminy i minerały oraz w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Jest to więc bardzo cenna ryba pod warunkiem, że kupimy pacyficznego czy atlantyckiego łososia, a nie hodowlanego. Dziko żyjące nie zawierają tak dużych ilości szkodliwych dla naszego zdrowia związków. Świetną alternatywą jest także żyjący w rzekach i strumieniach górskich pstrąg. Ma on chude i bardzo smaczne mięso oraz bardzo dużą ilość kwasów omega-3. Najlepsze będą niezbyt duże okazy.
Polecany jest także karp żyjący w wodach wolno płynących i w stawach, a szczególnie karp królewski. Jeśli chodzi o sławnego tuńczyka, to lepiej wybierać tego białego, gdyż czerwony ma zwykle większą zawartość dioksyn i metali ciężkich. Nieoceniony jest też popularny śledź, który obfituje w kwasy omega-3 oraz witaminy i minerały. Najczęściej w sprzedaży są śledzie z Atlantyku, dzięki czemu nie ma co się martwić o nadmierną ilość toksyn. Jest także miruna, która ma delikatne i smaczne mięso oraz mintaj, który należy do chudych gatunków ryb. Charakteryzuje się on dużą zawartością fosforu.