Reklama

Zdrowe ryby, czyli jakie?

27. 06. 2017

Centrum Handlowe Wzorcownia Centrum handlowe
Łosoś, sardynka, makrela, panda, pstrąg, śledź czy może morszczuk – które ryby warto włączyć do swojego menu? Nie jest żadnym okryciem fakt, że ryby są zdrowe, jednakże okazuje się, że nie wszystkie gatunki. Niektóre z nich żyją w zanieczyszczonym środowisku, inne karmione są antybiotykami. Czy jedzenie takich wynalazków wyjdzie nam na dobre? Niekoniecznie. Jakie więc gatunki ryb są godne polecenia?

Zdrowa ryba, czyli jaką kupić? 

Łosoś jest rybą bogatą w witaminy i minerały oraz w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Jest to więc bardzo cenna ryba pod warunkiem, że kupimy pacyficznego czy atlantyckiego łososia, a nie hodowlanego. Dziko żyjące nie zawierają tak dużych ilości szkodliwych dla naszego zdrowia związków. Świetną alternatywą jest także żyjący w rzekach i strumieniach górskich pstrąg. Ma on chude i bardzo smaczne mięso oraz bardzo dużą ilość kwasów omega-3. Najlepsze będą niezbyt duże okazy. 

Polecany jest także karp żyjący w wodach wolno płynących i w stawach, a szczególnie karp królewski. Jeśli chodzi o sławnego tuńczyka, to lepiej wybierać tego białego, gdyż czerwony ma zwykle większą zawartość dioksyn i metali ciężkich. Nieoceniony jest też popularny śledź, który obfituje w kwasy omega-3 oraz witaminy i minerały. Najczęściej w sprzedaży są śledzie z Atlantyku, dzięki czemu nie ma co się martwić o nadmierną ilość toksyn. Jest także miruna, która ma delikatne i smaczne mięso oraz mintaj, który należy do chudych gatunków ryb. Charakteryzuje się on dużą zawartością fosforu.

Obserwuj nas:

Produkty z centrum handlowego Centrum Handlowe Wzorcownia

Popularne sieci handlowe

Reklama

Miasta