To prawda. Dobrej jakości forma gwarantuje, że przygotowywane ciasto lub tarta równomiernie się dopieką na całej powierzchni i nie przywrą do blachy po wyjęciu z pieca. Wiele się mówi o tym, że przed wlaniem lub ułożeniem ciasta w blasze, należy ją natłuścić lub posypać mąką. Wcale nie trzeba tego robić, pod warunkiem, że posiada się blachy dobrej jakości.
Jeszcze niedawno blachy do pieczenia wykonywane były tylko z blachy. Nie były jednak najlepszej jakości, miały tendencję do wyginania się, zarysowań, a nawet rdzewienia. Teraz w sklepach panuje o wiele większy wybór i każda gospodyni znajdzie formę, która najlepiej odpowiada jej potrzebom i oczekiwaniom.
Z pewnością warte uwagi są formy silikonowe. Nie wymagają żadnego natłuszczania, a wypiek po upieczeniu wychodzi z nich niesamowicie łatwo. Ponadto, formy silikonowe występują w wielu oryginalnych kształtach, co ułatwia przygotowanie okolicznościowych wypieków.
Szkło i ceramika to materiały stosunkowo nowe na rynku form do pieczenia. Warto jednak mieć je w swojej kuchni, bowiem są nie tylko trwałe, ale i niesamowicie estetyczne. Ciasto upieczone w tak pięknej formie może od razu po wyjęciu z piekarnika powędrować na odświętnie nakryty stół.