Reklama

Tort lodowy - uroczysty deser dla całej rodziny

14. 08. 2017

Centrum Skorosze Centrum handlowe
Nutka cytryny, kruche ciasto, słodka beza, polewa czekoladowa, karmelowe nadzienie, orzeszki, bakalie, wiórki kokosowe… z całą pewnością kochamy ciasta, ale tort lodowy będzie strzałem w dziesiątkę podczas ciepłych dni, kiedy mamy ochotę na coś orzeźwiającego i słodkiego jednocześnie. Jak zatem zrobić mrożony tort bezowo-cytrynowy?

Nieziemsko smaczny tort w wersji cytrynowo-bezowej

Jak przygotować bezy?  

Składniki potrzebne do przygotowania blatów bezowych: sześć białek jaj, szczypta soli, szklanka lub półtorej cukru, łyżka mąki ziemniaczanej, dwie łyżki soku wyciśniętego z cytryny.

Przygotowanie: dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia i odrysowujemy na nich kształt talerza czy miski. Następnie przystępujemy do ubicia białek na sztywno z solą, po czym dodajemy stopniowo cukier i dalej miksujemy, aż do uzyskania gęstej i błyszczącej masy. Kolejnym krokiem jest oddanie do masy cytryny i na koniec mąki. Powstałą masę bezową przekładamy na narysowane wcześniej koła i pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 150 st. C. Po wyłączeniu piekarnika należy zostawić bezy do wystudzenia na co najmniej kilkanaście godzin.  

Czas na przygotowanie masy cytrynowej 

Składniki: ponad szklanka cukru, 80 g masła, łyżka skorki cytrynowej, szklanka soku z cytryny, sześć jajek i półtorej szklanki kremówki.  

Wykonanie: cukier, masło, sok i skórkę podgrzewamy w garnku aż do roztopienia masła i rozpuszczenia się cukru. W międzyczasie roztrzepujemy jaja w misce i wlewamy ciepłą masę cytrynową . Całość mieszamy i ponownie przelewamy do garnka, po czym podgrzewamy aż do zgęstnienia. Kolejnym krokiem jest przelanie masy do miski i przykrycie folią. Na schłodzoną masę cytrynową kładziemy ubitą na sztywno kremówkę i mieszamy, po czym możemy wypełnić nią bezy i włożyć tort do lodówki.

Obserwuj nas:

Produkty z centrum handlowego Centrum Skorosze

Popularne sieci handlowe

Reklama

Miasta