14. 08. 2017
Centrum Skorosze Centrum handloweJak przygotować bezy?
Składniki potrzebne do przygotowania blatów bezowych: sześć białek jaj, szczypta soli, szklanka lub półtorej cukru, łyżka mąki ziemniaczanej, dwie łyżki soku wyciśniętego z cytryny.
Przygotowanie: dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia i odrysowujemy na nich kształt talerza czy miski. Następnie przystępujemy do ubicia białek na sztywno z solą, po czym dodajemy stopniowo cukier i dalej miksujemy, aż do uzyskania gęstej i błyszczącej masy. Kolejnym krokiem jest oddanie do masy cytryny i na koniec mąki. Powstałą masę bezową przekładamy na narysowane wcześniej koła i pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 150 st. C. Po wyłączeniu piekarnika należy zostawić bezy do wystudzenia na co najmniej kilkanaście godzin.
Czas na przygotowanie masy cytrynowej
Składniki: ponad szklanka cukru, 80 g masła, łyżka skorki cytrynowej, szklanka soku z cytryny, sześć jajek i półtorej szklanki kremówki.
Wykonanie: cukier, masło, sok i skórkę podgrzewamy w garnku aż do roztopienia masła i rozpuszczenia się cukru. W międzyczasie roztrzepujemy jaja w misce i wlewamy ciepłą masę cytrynową . Całość mieszamy i ponownie przelewamy do garnka, po czym podgrzewamy aż do zgęstnienia. Kolejnym krokiem jest przelanie masy do miski i przykrycie folią. Na schłodzoną masę cytrynową kładziemy ubitą na sztywno kremówkę i mieszamy, po czym możemy wypełnić nią bezy i włożyć tort do lodówki.
Delikatny samk i głęboki aromat.
20,00zł
25,00zł
5,00zł