Składniki:
Ciasto: 200 g mąki (może być pszenna, ale warto eksperymentować również z innymi rodzajami mąk), 90 g masła, jajko, 25 ml wody, szczypta soli.
Nadzienie: warzywa - 200 g groszku cukrowego, 150 g kukurydzy, cebula, szczypiorek, łyżka mąki, 3 łyżki masła, 2 jajka, pół szklanki mleka, 1/3 szklanki śmietany kremówki, przyprawy do smaku: pieprz, sól, oregano.
Przygotowanie:
1. Składniki na ciasto zagniatamy w misce aż będzie odpowiednio miękkie i plastyczne. Rozwałkowujemy i na wałku przenosimy do foremki nasmarowanej masłem. Wykładamy ciastem dno foremki i nakłuwamy widelcem.
2. Przygotowane ciasto pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni C.
3. Na upieczonym spodzie należy ułożyć warzywa: groszek, kukurydzę, szczypiorek i pokrojoną cebulę. Przygotowujemy mieszankę jajka, mleka, śmietany, masła i przypraw. Zalewamy nią warzywa.
4. Tartę wstawiamy do piekarnika - tym razem na 25-30 minut w temp. 180 stopni C.
Po upieczeniu tarta jest gotowa. Smacznego!