Okres wakacyjny i temperatury zbliżające się do 30 stopni nie sprzyjają długiemu staniu przy garnkach. Dlatego też w okresie letnim tak dużym zainteresowaniem cieszą się wszelkie sałatki i przekąski, które nie tylko nie wymagają zbyt dużego nakładu pracy, ale także nie obciążają układu trawiennego i dostarczają duże ilości witamin oraz składników mineralnych. Oto kilka propozycji, które warto wykorzystać podczas rodzinnego lub przyjacielskiego spotkania.
Sałatka na lato
Jedną z najlepszych propozycji na lekki i szybki posiłek jest
smaczna i zdrowa sałatka na lato, którą można skomponować z niemal nieograniczonej ilości składników. Osoby dbające o figurę mogą sporządzić lekkie sałatki składające się jedynie z niskokalorycznych warzyw.
Przykładem może być prosta sałatka skomponowana z kapusty pekińskiej, ogórka, pomidorów, rzodkiewki, szczypiorku, przypraw, ziół i sosu winegret. Nieco bardziej pożywną propozycją jest zielona sałatka z ugotowanej cukinii, fasolki szparagowej, groszku i ryżu, wzbogacona o orzechy włoskie, oliwę z oliwek oraz przyprawy i zioła. Obie wersje sałatek można nieco modyfikować - w zależności od upodobań i dostępnych składników.
Przekąska na lato
Letnia sałatka to nie jedyny pomysł na lekkostrawny i orzeźwiający posiłek, który można przygotować w zaledwie kilkanaście minut. Inną propozycją przekąsek na lato są faszerowane warzywa, które są smacznym i zdrowym uzupełnieniem letniej diety. W tym przypadku można sięgnąć po papryki, cukinie, bakłażany, pomidory czy cebule i napełnić je dowolnych farszem - mięsnym, rybnym, warzywnym lub złożonym z ryżu bądź kaszy.
Faszerowane warzywa to szybka, lekka i zdrowa przekąska na lato, która niewątpliwie przypadnie do gustu zarówno domownikom, jak i zaproszonym gościom.