Reklama

Syrop owocowy. Ty też możesz go zrobić! (Żabka)

30. 06. 2017

Centrum Handlowe 3 Stawy Centrum handlowe
Soki owocowe, wykonane samodzielnie w domu z dojrzewających na słońcu owoców, są znakomitym wspomnieniem lata w zimowe wieczory. Syropy owocowe większości z nas kojarzą się z rodzinnym domem, kiedy mama lub babcia gotowały owoce w wielkim garnku dodając do zawartości pięknie pachnące zioła. Przygotowanie soków jest banalnie proste, poznajcie więc przepis na ich wykonanie.

Przepis na syrop owocowy

Do przygotowania soku potrzebny będzie kilogram ulubionych, mięsistych owoców, pół szklanki wody oraz pół szklanki cukru. Jeśli chcesz nadać miksturze wspaniały aromat możesz dodać kilka listków melisy lub mięty. Owoce z wodą i ziołami umieszczamy w wysokim garnku i gotujemy około 20 minut do ich rozpadnięcia się.

Tak powstały sok należy przecedzić przez sitko, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Sok ponownie wlewamy do pustego garnka i dodajemy cukier. Syrop należy gotować do momentu jego zgęstnienia. Po tym czasie sok można przelać do słoików lub butelek i pasteryzować w garnku z wrzącą wodą przez około 30 minut. 

Jakie owoce nadają się na domowy sok owocowy?

Prawie wszystkie owoce można wykorzystać do produkcji domowego soku. Najlepiej wybierać soczyste i z dużą ilością miąższu, ponieważ uzyskamy z nich najwięcej soku. Mogą to być maliny, jeżyny, brzoskwinie, jagody czy aronia. Ciekawym rozwiązaniem jest połączenie smaków, więc z powodzeniem możemy wypróbować sok owocowy z truskawek i malin, malinowo-cytrynowy czy truskawkowo-rabarbarowy. Ziołowy dodatek do soku nie tylko poprawi smak i aromat syropu, ale może również mieć działanie lecznicze. Melisa uspokoi, a żeń-szeń i dziurawiec dodadzą energii.

Obserwuj nas:

Produkty z centrum handlowego Centrum Handlowe 3 Stawy

Popularne sieci handlowe

Reklama

Miasta