30. 06. 2017
Centrum Handlowe 3 Stawy Centrum handloweDo przygotowania soku potrzebny będzie kilogram ulubionych, mięsistych owoców, pół szklanki wody oraz pół szklanki cukru. Jeśli chcesz nadać miksturze wspaniały aromat możesz dodać kilka listków melisy lub mięty. Owoce z wodą i ziołami umieszczamy w wysokim garnku i gotujemy około 20 minut do ich rozpadnięcia się.
Tak powstały sok należy przecedzić przez sitko, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Sok ponownie wlewamy do pustego garnka i dodajemy cukier. Syrop należy gotować do momentu jego zgęstnienia. Po tym czasie sok można przelać do słoików lub butelek i pasteryzować w garnku z wrzącą wodą przez około 30 minut.
Prawie wszystkie owoce można wykorzystać do produkcji domowego soku. Najlepiej wybierać soczyste i z dużą ilością miąższu, ponieważ uzyskamy z nich najwięcej soku. Mogą to być maliny, jeżyny, brzoskwinie, jagody czy aronia. Ciekawym rozwiązaniem jest połączenie smaków, więc z powodzeniem możemy wypróbować sok owocowy z truskawek i malin, malinowo-cytrynowy czy truskawkowo-rabarbarowy. Ziołowy dodatek do soku nie tylko poprawi smak i aromat syropu, ale może również mieć działanie lecznicze. Melisa uspokoi, a żeń-szeń i dziurawiec dodadzą energii.