Reklama

Świąteczne zwyczaje i różnice w Polsce (Aldi)

11. 12. 2017

Choć całą Polskę łączą bożonarodzeniowe tradycje, zwyczaje te różnią się w niektórych regionach. Inne potrawy pojawią się na wigilijnym stole na Śląsku, a inne na przykład na Lubelszczyźnie. Świątecznych tradycji jest w Polsce tak wiele jak jej mieszkańców od gór aż po morze, zachęcamy do poznania tych najciekawszych!

W Wigilię w każdym polskim domu odnajdziemy opłatek, jednak w Małopolsce smaruje się go często miodem. Obok czerwonego barszczu podaje się też żurek lub zupę grzybową. Oprócz świątecznej szopki przedstawia się tzw. Herody, czyli teatralne widowisko przedstawiające biblijne sceny z okresu panowania króla Heroda.

Na terenach Wielkopolski prezenty przynosi Gwiazdor. On również pyta dzieci o dobre uczynki, a dla tych niegrzecznych ma przygotowane rózgi. Na stole często zobaczymy makiełkę, czyli tradycyjną potrawę zrobioną z maku i makaronu.

Na Podlasiu tradycyjnie do świątecznej wieczerzy zasiada się według wieku, a jedzenie zaczyna się od kutii. Wigilię popijemy kompotem z suszonych owoców, a po skończeniu posiłków nie sprząta się ich od razu, by dusze zmarłych również mogły się posilić.   

Na Podhalu według lokalnej tradycji stół należy otoczyć łańcuchem. Gwarantuje to, iż żaden członek rodziny nie opuści jej w nadchodzącym roku. Wśród wigilijnych potraw znajdziemy na przykład zupę grzybową, gotowane ziemniaki z cebulką i przyprawami, kapustę z grochem czy krupy lub pęcok, czyli kaszę. 

Na Śląsku prezenty przynosi Dzieciątko, a każda niezamężna kobieta powinna słuchać, z której strony w tę noc szczekają psy – to właśnie stamtąd przyjdzie jej przyszły mąż. Bożonarodzeniowy stół urozmaica siemieniotka, czyli zupa z nasion konopi, lub słodki deser makówka. 

Choć wiele tradycji i potraw różni się w niektórych regionach, świąteczna atmosfera i rodzinne ciepło wypełniają każdy polski dom w ten wyjątkowy czas. 

Obserwuj nas:

Popularne sieci handlowe

Reklama

Miasta