W Wigilię w każdym polskim domu odnajdziemy opłatek, jednak w Małopolsce smaruje się go często miodem. Obok czerwonego barszczu podaje się też żurek lub zupę grzybową. Oprócz świątecznej szopki przedstawia się tzw. Herody, czyli teatralne widowisko przedstawiające biblijne sceny z okresu panowania króla Heroda.
Na terenach Wielkopolski prezenty przynosi Gwiazdor. On również pyta dzieci o dobre uczynki, a dla tych niegrzecznych ma przygotowane rózgi. Na stole często zobaczymy makiełkę, czyli tradycyjną potrawę zrobioną z maku i makaronu.
Na Podlasiu tradycyjnie do świątecznej wieczerzy zasiada się według wieku, a jedzenie zaczyna się od kutii. Wigilię popijemy kompotem z suszonych owoców, a po skończeniu posiłków nie sprząta się ich od razu, by dusze zmarłych również mogły się posilić.
Na Podhalu według lokalnej tradycji stół należy otoczyć łańcuchem. Gwarantuje to, iż żaden członek rodziny nie opuści jej w nadchodzącym roku. Wśród wigilijnych potraw znajdziemy na przykład zupę grzybową, gotowane ziemniaki z cebulką i przyprawami, kapustę z grochem czy krupy lub pęcok, czyli kaszę.
Na Śląsku prezenty przynosi Dzieciątko, a każda niezamężna kobieta powinna słuchać, z której strony w tę noc szczekają psy – to właśnie stamtąd przyjdzie jej przyszły mąż. Bożonarodzeniowy stół urozmaica siemieniotka, czyli zupa z nasion konopi, lub słodki deser makówka.
Choć wiele tradycji i potraw różni się w niektórych regionach, świąteczna atmosfera i rodzinne ciepło wypełniają każdy polski dom w ten wyjątkowy czas.