Jednym ze sposobów na smaczne i pożywne owoce w zimie jest suszenie owoców. To prosty zabieg, polegający na usunięciu z nich wody z użyciem specjalnego urządzenia. Aby tego dokonać, należy pokroić owoce na mniej więcej jednakowe plasterki. W przypadku małych jagód wystarczy ich przepołowienie. Pozbycie się wody pozwala na bezpieczne przechowywanie powstałego suszu przez kilka miesięcy, bez ryzyka gnicia czy pleśnienia. Suszone owoce (np. chipsy jabłkowe) mogą być świetną przekąską dla dzieci, ale mogą również służyć jako dodatek do kompotu.
Decydując się na wysuszenie części owoców, trzeba wybrać, jaka suszarka spożywcza będzie do tego celu najlepsza. Wszystko zależy od tego, jak duże partie planuje się suszyć i w jak krótkim czasie chce się uzyskać gotowy susz. Wówczas wiadomo, ile tac powinna mieć suszarka i jakie parametry mocy będą odpowiednie. Ważnym czynnikiem jest również regulowana temperatura - zbyt wysoka może bowiem pozbawić owoce witamin. Czasem lepiej więc suszyć dłużej, ale w niższej temperaturze. Co ciekawe, suszarka taka może również posłużyć do suszenia grzybów.
Suszenie to świetny sposób na odłożenie części owoców z własnego ogródka na późniejsze miesiące. To proste działanie pozwala uzyskać zdrową, wartościową przekąskę.