Reklama

Sos domowy czy ze słoika? Jaki wybrać? (Auchan Hipermarket)

19. 07. 2017

CH Auchan Gdańsk Centrum handlowe
Chociaż marketowe półki aż uginają się pod ciężarem najróżniejszych sosów w słoikach, to jednak nic nie jest w stanie zastąpić tego przygotowanego samodzielnie i to ze świeżych produktów. Wcale nie trzeba jakichś specjalnych umiejętności kulinarnych czy też drogich produktów do przygotowania smacznego i aromatycznego sosu w domu. Jakie są wady i zalety obu rozwiązań?

Gotowy sos do dań vs. domowy sos

Nie ma co ukrywać, że po gotowe sosy do dań sięga bardzo wiele osób. Kuszą one ceną, oszczędnością czasu i energii oraz są zwykle smaczne. Za ich pomocą można nadać smaku potrawom mięsnym, pyzom czy makaronowi. Danie będzie miało dzięki nim także bardziej wyrazisty kolor i aromat. Największą popularnością cieszą się sosy z warzywami i ziołami oraz te o bardziej egzotycznym smaku, czyli sosy słodko-kwaśne, meksykańskie czy chińskie.

Należy jednak pamiętać o tym, że w skład takiego gotowego sosu wchodzi cała masa dodatkowych substancji, które nie są nam do niczego potrzebne, a ponadto wiele z nich wpływa niekorzystnie na nasze zdrowie. Chodzi tutaj o te wszystkie sztuczne konserwanty, barwniki, wypełniacze, wzmacniacze smaku i aromatu, zagęszczacze. Nie brakuje także substancji stabilizujących i przeciwzbrylaczy.

Przygotowując sos samodzielnie, wiemy dokładnie, co się w nim znajduje, a więc z pewnością nie będzie w nim całej tablicy Mendelejewa. Żadnego nadmiaru soli ani też rafinowanego cukru. Ponadto smak takiego sosu można dowolnie modyfikować, zgodnie ze swoimi indywidualnymi preferencjami.

Obserwuj nas:

Produkty z centrum handlowego CH Auchan Gdańsk

Popularne sieci handlowe

Reklama

Miasta