Reklama

Smakowite ciasta na lato

22. 06. 2017

Centrum Handlowe Rywal Centrum handlowe
Truskawki, maliny, gruszki, jabłka, wiśnie, czereśnie – wszystkie te owoce mamy latem pod ręką, dlatego też warto przyrządzić z pożywne i zdrowe ciasto, które idealnie sprawdzi się na podwieczorek czy też do kawy. Jako, że ciężkie kremowe wypieki nie pasują do letniej lekkości, a ponadto szkoda dnia na stanie przy garnkach, warto postawić na nieskomplikowane przepisy.

Truskawkowe love

Składniki: opakowanie budyniu o smaku waniliowym, dwie łyżki proszku do pieczenia, kostka masła, półtora szklanki cukru, pięć jaj, ponad dwie szklanki mąki pszennej, trzy duże łyżki śmietany, 300 g truskawek.

Składniki na bezę: cztery białka jaj, szklanka cukru, 100 g płatków migdałowych.

Wykonanie: masło ucieramy z cukrem i dodajemy jajka, mąkę, budyń oraz proszek do pieczenia. Wszystko miksujemy i dodajemy śmietanę, po czym całość przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Na ciasto kładziemy truskawki, po czym przystępujemy do przygotowania bezy, czyli ubijamy białka z cukrem i sokiem cytrynowym na sztywno. Powstałą pianką przykrywamy owoce, a następnie posypujemy wierzch migdałami. Ciasto wkładamy do piekarnika na 45 minut, a następnie schładzamy.

Cytrynowy serniczek

Składniki: dwa opakowania galaretek cytrynowych, pół kilograma sera twarogowego, łyżka żelatyny, małe opakowanie śmietany 30%, pół szklanki cukru pudru, trzy białka i dwa opakowana herbatników.

Wykonanie: jedną galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody z żelatyną, a drugą w 300 ml gorącej wody. Następnie ucieramy ser z cukrem pudrem, po czym ubijamy śmietanę z białkami. Kolejnym krokiem jest połączenie galaretki ze śmietaną i białkami. Na dno tortownicy kładziemy herbatniki i pokrywamy je masą serową, a po ostygnięciu nalewamy drugą porcję galaretki. Całość schładzamy przez dwie godziny w lodówce.

Obserwuj nas:

Produkty z centrum handlowego Centrum Handlowe Rywal

Popularne sieci handlowe

Reklama

Miasta