07. 07. 2017
Galeria Brwinów Centrum handlowePrzepisy na desery z owocami sezonowymi:
• tiramisu truskawkowe
Potrzebne składniki: pół litra mleka, opakowanie budyniu o smaku waniliowym, pół szklanki cukru, 250 g serka mascarpone, szklanka soku truskawkowego, 250 g truskawek, garść orzechów, 200 g biszkoptów, cukier waniliowy.
Przygotowanie: po ugotowaniu budyniu, pozostawiamy go do wystygnięcia, a w międzyczasie mieszamy serek wraz z cukrem zwykłym i waniliowym, po czym miksujemy z powstałym kremem budyniowym. Naczynie do tiramisu smarujemy częścią kremu, po czym wykładamy biszkopty nasączone sokiem i posypujemy truskawkami. Całą czynność powtarzamy aż do wykorzystania wszystkich składników. Na koniec smarujemy ciasto kremem i wstawiamy do lodówki.
• orzeźwiająca galaretka
Składniki: opakowanie wiśniowej galaretki, duże opakowanie kefiru i 30 g malin.
Wykonanie: galaretkę rozpuszczamy w dużej szklance gorącej wody i pozostawiamy do przestygnięcia, po czym dodajemy ją do kefiru i dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do małych miseczek, po czym dodajemy maliny i wkładamy do lodówki.
• mini serniczki
Składniki ma spód: 150 g herbatników, 50 g masła. Składniki na masę: pół kilograma twarogu, łyżeczka ekstraktu waniliowego, dwa jaja, 70 g cukru pudru, 100 g truskawek.
Wykonanie: twaróg ucieramy z jajkami, cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii, po czym wylewamy na spód ciastkowy. Zapiekamy całość przez pół godziny w temp. 170 st. C. Po przestygnięciu dekorujemy truskawkami.