03. 07. 2017
Centrum Handlowe Batory Centrum handloweJogurt naturalny należy wymieszać z cukrem waniliowym oraz ubitą na sztywno śmietanką. Następnie całą masę należy doprawić sokiem z cytryny i cukrem oraz włożyć ją do kilku małych pucharków po łyżce na dnie i włożyć do lodówki. Kolejnym krokiem jest wykonanie musu z truskawek, który również należy zalać sokiem z cytryny, a gotowy produkt wlać po trochu do pucharków stojących już w lodówce. Na mus należy dodać kolejną łyżkę jogurtu i ponownie mus aż do wyczerpania składników. Tak przygotowany deser należy włożyć do zamrażarki do schłodzenia. Podawać z listkiem mięty dla ozdoby.
Wiśnie należy nakłuwać wykałaczką, skropić delikatnie likierem i odstawić do nasiąknięcia. W tym czasie trzeba przygotować 12 kulek lodów, następnie przekroić je na pół i do środka każdej włożyć wiśnię. Połówki lodów należy złączyć i włożyć na chwilę do zamrażarki. W międzyczasie trzeba roztopić czekoladę, do której dodaje się masło i odrobinę oleju. Całość dokładnie wymieszać, pozostawić do wystygnięcia. Wyciągnąć kulki lodów z zamrażalnika, polać je roztopioną czekoladą oraz posypać posiekanymi orzechami i ponownie schłodzić. Na koniec przygotować mus malinowy, którym zostaną polane lodowe kulki z wiśniami.