29. 08. 2017
Galeria Sieradzka Centrum handlowePoniżej prezentujemy kilka pomysłów na wykorzystanie jabłek w kuchni
Tradycyjne racuchy
Składniki:
- ½ kg mąki
- 50 g drożdży
- 4-5 jabłek w zależności od wielkości
- 4 łyżki cukru
- 1 jajko
- szczypta soli
- szklanka podgrzanego mleka
Przepis:
1. Wsyp mąkę do większej miski.
2. Dodaj do mąki szczyptę soli.
3. Dodaj drożdże i cukier.
4. Dolej połowę szklanki mleka i zagnieć masę. Odstaw na kwadrans.
5. Dodaj jajko, resztę mleka oraz starte na tarce o średnich oczkach jabłka.
6. Odstaw ciasto na godzinę
7. Smaż porcje ciasta nabierając je łyżką, po usmażeniu posyp cukrem-pudrem.
Szybka szarlotka
Składniki:
- 2 opakowania herbatników maślanych
- 1,5 kg kwaśnych jabłek
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki cynamonu
- 1 sztuka cytryny
Przepis:
1. Obierz jabłka i pokrój w kostkę.
2. Na patelni rozpuść masło, dodaj pokrojone jabłka i cukier. Smaż przez około 15 minut aż do uzyskania konsystencji karmelu.
3. Dopraw masę cynamonem i kilkoma kroplami soku z cytryny.
4. Herbatniki pokrusz i wysyp na dno formy na tartę.
5. Wykładamy na to masę jabłkową, brzeg obsypujemy resztą herbatników.
6. Podajemy na ciepło z lodami lub bitą śmietaną.