Reklama

Rozpoczynamy sezon na grillowanie - Majówka 2017 (Chata Polska)

24. 04. 2017

Galeria Dębicka Centrum handlowe
Majówka 2017 to doskonały moment, na rozpoczęcie sezonu grilowego. Wolny czas i ładna pogoda sprzyjają przebywaniu na świeżym powietrzu. Wtedy chętnie wyciągamy grille ogrodowe. Przeczytaj nasze porady i przepisy na grilla, a dowiesz się, jak grillować smacznie i zdrowo.
Przygotuj domową marynatę do mięs i ryb

Zamiast kupować mięso już doprawione, którego świeżość może być trudno zweryfikować, postaw na domową marynatę do mięs i ryb.
Możesz ją przygotować w bardzo prosty sposób. Jej bazą może być dobrej jakości olej lub oliwa, jogurt lub maślanka. Do tego wystarczy dodać kwaśny składnik - na przykład sok z cytryny lub ocet i dużo świeżych ziół.

Dobrze rozpalmy grilla. Potrzebny będzie nam do tego węgiel lub brykiet. Zamarynowane mięso dokładnie wypiecz, nie zdejmuj z grilla zbyt wcześnie, to bardzo niezdrowe.

Postaw na warzywa

Zamiast obiadać się chlebem, postaw na warzywa. Będzie zdrowo, lekko i smacznie. Wybór jest bardzo duży: możemy grillować cukinię, paprykę, bakłażany, marchew, szparagi i inne. Warto skropić je odrobiną oliwy z oliwek i ponadziewać na długie patyki.

Sałatka na grilla

Dobrym pomysłem będzie również przygotowanie sałatki na grilla. Może to być tradycyjna sałatka jarzynowa. Najpierw gotujemy ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, seler i jajka. Kroimy je na drobne kawałki. Do tego dodatemy kukurydzę i groszek z puszki. Całość zalewamy majonezem, dla wzmocnienia smaku dodajemy musztardę i majonez. Potem wystarczy doprawić przy pomocy odrobiny soli i pieprzu. W ten sposób łatwo przygotujemy sałatkę, która będzie smakować jak u mamy. To doskonały dodatek do mięsa z grilla.
Obserwuj nas:

Produkty z centrum handlowego Galeria Dębicka

Popularne sieci handlowe

Reklama

Miasta