31. 08. 2017
Wola Park Centrum handloweLaktoza jest dwucukrem występującym w produktach mlecznych. Najwięcej jej zawiera mleko krowie, dzięki temu jest dosyć słodkie. Niesłusznie sądzi się, że to jedyne źródło. Ten cukier znajduje się w każdym mleku, nawet ludzkim. Dwucukier trawiony jest poprzez rozkład przy pomocy laktazy - enzymu trawiennego. Brak tego enzymu powoduje nietrawienie laktozy i odkładanie w układzie pokarmowym co kończy się biegunką, wzdęciami, gazami i innymi dolegliwościami trawiennymi. Z tego wynika, że tajemnicza nietolerancja laktozy jest po prostu niemożnością trawienia mlecznego cukru. Nie każda osoba dotknięta tą dolegliwością musi rezygnować z produktów mlecznych, większość nie wymaga także leczenia farmakologicznego. Należy przeprowadzić próbę ile produktów mlecznych nie zaszkodzi, może okazać się, że nietolerancja jest częściowa. Jeżeli jednak odkryjemy u siebie całkowity brak trawienia tych produktów musimy pomyśleć o ich zamiennikach.
Mleko i produkty mleczne są doskonałymi źródłami wapnia i witamin z grupy B, musimy dostarczyć je w inny sposób. Uzupełnimy niedobory witamin i wapnia poprzez spożywanie orzechów (zwłaszcza migdałów), pestek dyni, fasoli, ryb, owsa (np. płatków owsianych, otrąb), moreli, nasion słonecznika, szpinaku. Powinniśmy dbać o urozmaiconą dietę i regularne badanie poziomu witamin i wapnia w organizmie. Warto też spożywać mniej produktów zawierających szczawiany, które mogą zaburzać wchłanianie cennych witamin z grupy B.