Do przygotowania smakowitej lemoniady z dodatkiem malin potrzebne będą pół szklanki soku z cytryny, szklanka cukru, dwie szklanki malin, cztery szklanki wody, listki mięty.
Wykonanie: maliny należy zasypać cukrem i odstawić do puszczenia soków. Resztę cukru rozpuszczamy w wodzie. Zmacerowane maliny należy zmiksować i przetrzeć przez sitko. Następnie wszystko ze sobą łączymy i podajemy z kostkami lodu oraz ze świeżymi malinami.
Składniki: szklanka cukru, pięć szklanek wody, pół szklanki jeżyn, świeża mięta, szklanka soku z cytryny, kostki lodu.
Przygotowanie: z części cukru i wody przygotowujemy syrop, po czym dodajemy od niego sok z cytryny i mieszamy całość. Owoce miksujemy i przecieramy przez sito, po czym dodajemy syrop, resztę wody, miętę i lód.
Dla fanów wanilii świetną opcją jest lemoniada, do wykonania której potrzebne są 150 g cukru pudru, 200 g malin, dwie cytryny, olejek waniliowy, kostki lodu i woda gazowana.
Przygotowanie: cytryny wydrążamy i miksujemy z cukrem, malinami, olejkiem waniliowym oraz z lodem. Następnie przelewamy do szklanek, wrzucamy kostki lodu i dolewamy wody do pełna.
Ciekawą opcją jest lemoniada z jednym żółtkiem, cytryną, limonką, dwoma łyżkami brązowego cukru, litrem wody gazowanej i kostkami lodu. W celu jej przygotowania należy wycisnąć sok z cytryny, dodać cukier, żółtko i wodę Wszystko to mieszamy w shakerze z lodem i schładzamy.