Grillowanie kojarzy się głównie z tłustym mięsem takim jak boczek, kiełbasa oraz karkówka, jednak pomimo wyśmienitego smaku wymienione potrawy nie są zbyt dobrym wyborem z uwagi na sporą zawartość tłuszczu, który odkładając się w organizmie, może doprowadzić do wielu poważnych chorób. Warto jednak wiedzieć o tym, iż zdrowe grillowanie jest jak najbardziej możliwe, jednak należy postawić na odpowiednie produkty.
Z tego też względu na grillu powinny znaleźć się świeże warzywa i owoce, chude mięso, a także ryba. Niezwykle ważne jest to, aby wymienione produkty nie lądowały bezpośrednio na ruszcie, tylko na plastikowych tackach, ponieważ w trakcie grillowania mogą wytwarzać się niebezpieczne substancje, jednak postępując zgodnie ze wspomnianą zasadą, można tego uniknąć.
Piknik to oczywiście zdrowsza alternatywa dla grillowania, jednak podobnie jak w przypadku tego drugiego niezwykle ważne jest to, co trafia do piknikowego koszyka. Słonym przekąskom oraz wysoko przetworzonym produktom należy powiedzieć stanowcze nie, natomiast warto postawić na świeże owoce i warzywa, a także nasiona i orzechy.