Wykorzystuje się go w przemyśle chemicznym w produkcji kwasów tłuszczowych i alkoholi, do wyrobu apretur włókienniczych oraz świec. Pozyskiwany z miąższu kokosa olej powszechnie uważa się również za najzdrowszy olej na ziemi. Ma właściwości antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybicze. Dzięki temu świetnie radzi sobie z wirusem grypy, wirusem zapalenia wątroby typu C i nawet pomaga przy zwalczaniu wirusa HIV. Pomaga osobom odchudzającym się, ponieważ przyspiesza tempo przemiany materii, jest bardzo sycący co zapobiega podjadaniu między posiłkami. Jest świetny przy walce z próchnicą i infekcjami jamy ustnej oraz zawiera związki, które wybielające zęby.
Olej kokosowy łagodzi zgagę i nudności po dodaniu do herbaty imbirowej. Stosuje się go w kuchni, jak i w kosmetyce. Jest zdrowszym odpowiednikiem masła i można posmarować nim np. chleb. Ponadto na jego bazie można przyrządzać ciasta, torty i czekoladowe desery. Jest dodawany do dressingów i sosów sałatkowych. Kwasy tłuszczowe zawarte w oleju głęboko penetrują i odżywiają skórę, dzięki czemu jest on doskonałym kremem nawilżającym i wygładzającym. Można go wykorzystać jako krem zapobiegający rozstępom w czasie ciąży. Jest idealny do zwalczania trądziku.
Nie może go zabraknąć podczas wakacji: chroni skórę przed słońcem (wykazuje to samo działanie, co krem z filtrem SPF 10) i zmniejsza swędzenie po ugryzieniach komarów. Wywiera korzystny wpływ także na włosy.
Jak widać powodów popularności jest wiele. Olej kokosowy znajdzie korzystne zastosowanie w życiu każdego z nas.