Jesień i zima to pory roku, które niestety przez wiele osób są nielubiane, właściwie zupełnie niesłusznie, bowiem i one mają swój urok. Ważne jest tylko to, aby odpowiednio się do nich przygotować i przeżyć je bez przykrych niespodzianek. Istotną kwestią jest odpowiednia dieta na sezon jesienno-zimowy. Jaka powinna ona być?
Otóż przede wszystkim należy zadbać o swoją odporność, a więc spożywać takie produkty, które zawierają wiele witamin, zwłaszcza C. Konieczne jest więc zajadanie owoców, co niestety może być trudne, ale nawet jesienią i zimą owoców nie brakuje. To także idealny czas na spożywanie zrobionych latem przetworów, a więc soków np. z malin, czarnego bzu, kompotów itp.
Warto również wzbogacić dietę o produkty, które zawierają witaminę D, gdyż to właśnie jej może nam brakować zimą. Witaminę tę zawierają przede wszystkim ryby morskie, a oprócz tego są one bogate w wiele innych niezbędnych człowiekowi składników. Mówi się także, że zwierzęta robią sobie zapasy na zimę, ale w przypadku człowieka należy z tym uważać. Jedzenie dużej ilości pokarmów obfitych w tłuszcze jest ryzykowne, bowiem jak wiadomo, zimą uprawianie sportu jest trudniejsze i nie zawsze możliwe. Musimy zatem uważać, aby nie przybrać na wadze, choć oczywiście nie można przesadzać i nadmiernie się odchudzać zimą, gdyż grozi to spadkiem odporności i osłabieniem organizmu.
Co jeszcze powinno być zawarte w diecie jesienno-zimowej? Przede wszystkim pokarmy, które dostarczają nam dużo energii, m. in. orzechy, mięso drobiowe itp. Warto także przekonać się do miodu, który nie tylko ma właściwości odżywcze, ale on również wzmacnia odporność i pomaga np. w przeziębieniach.