Do przygotowania tego dania będziemy potrzebować:
-4 duże ziemniaki,
-500 g świeżych kurek,
-cebulę,
-pęczek koperku lub szczypiorku,
-sól i pieprz do smaku,
-ser pleśniowy.
Przygotowanie tego dania jest bardzo proste! Zacznij od ugotowania na półmiękko umytych ziemniaków w lekko osolonej wodzie. W między czasie pokrój cebulę w drobną kosteczkę i zeszklij ją na maśle. Następnie wrzuć do tego na patelnię kurki i poszatkowany koperek oraz podsmaż całość przez około 5 minut. Dla smaku można też dodać soli i pieprzu. Gdy ziemniaki ugotują się na półmiękko przekrój je na połówki, wydrąż środki i wymieszaj z kurkami. Po zrobieniu farszu nałóż go do łódek z ziemniaków. Na koniec danie posyp serem pleśniowym i wstaw je na 10 minut do piekarnika. Gotowe!
By przyrządzić smaczną sałatkę ziemniaczaną potrzebujemy:
-400 g ugotowanych ziemniaków,
-3 jajka,
-1 czerwona cebula,
-3 kiszone ogórki,
-3 łyżki majonezu,
-2 łyżki śmietany,
-1 łyżeczka musztardy,
-sól, pieprz.
Jak ją przygotować? Ziemniaki i ogórki trzeba pokroić w kostkę. Cebulę należy posiekać drobniutko i przelać ją gorącą wodą, by zmiękła. Następnie pokrój drobno dwa jajka w kostkę, jedno w plasterki. Po wykonaniu tych rzeczy zrób sos z majonezu, musztardy i śmietany. Wszystko wymieszaj w misce i udekoruj plasterkami jajka. Sałatka gotowa!