Nadejście wiosny zwiastuje otwarcie sezonu grillowego, a wraz z nim powstaje problem, który pojawia się każdego roku. Jaki grill wybrać - tradycyjny, gazowy czy elektryczny? Wybór nie powinien zależeć jedynie od zasobności portfela, ale również od tego, na którym z nich można przygotować zdrowe potrawy.
Co radzą specjaliści?
Przyrządzanie potraw z grilla nie musi być niezdrowe i kaloryczne. Wystarczy wybrać odpowiednie produkty i poddać je właściwej obróbce cieplnej.
Wśród dietetyków najmniejszym poparciem cieszy się klasyczny grill węglowy. Podczas przygotowywania potraw, w szczególności tłustych mięs i kiełbas, wytapiający się z nich tłuszcz kapie na gorący węgiel, szybko ulega spaleniu, a niebezpieczne związki obecne w dymie osiadają na jedzeniu. Z tego względu potrawy z grilla węglowego, chociaż smaczne, nie są zbyt zdrowe, a dodatkowo znacznie obciążają układ trawienny.
Grill gazowy i grill elektryczny są traktowane przez dietetyków niemal na równi. Oba rodzaje sprzętów wyposażone są najczęściej w specjalny pojemniczek na wytapiający się z mięsa tłuszcz. Dzięki temu nie ulega on spalaniu, a szkodliwe związki nie osiadają na przygotowywanych potrawach. Wybór między tymi dwoma rodzajami grilla zależy w dużej mierze od własnych preferencji i możliwości.
Zdrowe grillowanie
Wybór odpowiedniego rodzaju grilla to jeden z wielu czynników składających się na zdrowe grillowanie. Podejmując decyzję, które urządzenie zakupić, warto brać pod uwagę gdzie, co i jak często będziemy
grillować.