Kupując młynek elektryczny przede wszystkim warto zwrócić uwagę na jego moc. To od niej zależy, ile ziaren będziemy mogli zmielić za jednym razem.
Kolejnym ważnym aspektem jest jego szybkość. Aby ziarna podczas mielenia nie nagrzewały się nadmiernie, najlepiej wybierać młynki pozwalające na wolniejsze mielenie, bo dzięki temu kawa jest smaczniejsza, zachowuje swoją strukturę oraz niepowtarzalny aromat, który w przypadku kawy ma ogromne znaczenie. Oczywistą rzeczą jest, że równie ważna jest grubość mielenia, na jaką pozwala młynek. Najprawdopodobniej kupując młynek wiemy już, do jakich celów będziemy go używać. Inny stopień rozdrobnienia kawy jest polecany do ekspresów ciśnieniowych, a inny w przypadku przygotowywaniu napoju w kawiarce.
Ostatnim aspektem jest marka producenta. Wybierając sprawdzoną markę wybieramy także odpowiednią jakość sprzętu i gwarancję jego bezawaryjnego działania.