Smaczną i aromatyczną propozycją na lekką przekąskę jest sałatka na lato składająca się z rukoli i pora. Aby przyrządzić pyszne danie wystarczy połączyć następujące składniki: 1 por, 3 garście rukoli, 5 plastrów ananasa z puszki oraz 10 pomidorków koktajlowych. Tak przygotowaną sałatkę należy obficie skropić sosem winegret i posypać startym parmezanem.
Przyrządzając lekkie sałatki warto sięgnąć po przepisy z innych krajów - na przykład Włoch. Ciekawym pomysłem jest sałatka caprese, która swoimi barwami nawiązuje do kolorów flagi słonecznej Italii. Jej przepis jest niezwykle prosty - wystarczy na talerzu ułożyć na przemian plastry pomidora i mozzarelli, a całość udekorować listkami bazylii oraz skropić oliwą z oliwek. Sałatka caprese doskonale smakuje z pieczywem czosnkowym.
Okres letni to nie tylko zdrowe i chrupiące warzywa, ale także soczyste i orzeźwiające owoce. Warto po nie sięgać pełnymi garściami i przygotowywać smakowite sałatki. Niezwykle interesującą propozycją jest sałatka w melonie, która nie tylko doskonale smakuje, ale także rewelacyjnie się prezentuje.
Do jej przygotowania będą potrzebne: 1 melon, szklanka malin oraz 2 owoce kiwi. Dojrzały melon trzeba przekroić i wydrążyć miąższ, który następnie należy połączyć z pozostałymi owocami. Tak przygotowaną mieszankę owoców należy ułożyć w melonie oraz skropić sokiem pomarańczowym wymieszanym z cukrem waniliowym i opcjonalnie z likierem lub rumem. Całość można lekko schłodzić i udekorować listkami melisy, a następnie od razu podawać gościom. Zachwyt gwarantowany.
Lekkie sałatki na lato to doskonały pomysł na lekkostrawny posiłek lub niskokaloryczną przekąskę. Warto przyrządzać je codziennie, gdyż okres na sezonowe owoce i warzywa jest stosunkowo krótki.