Reklama

Lekkie sałatki na lato

26. 06. 2017

Okres wakacji to doskonały czas na odstawienie ciężkich posiłków i sięgnięcie po produkty lekkostrawne i niskokaloryczne. Sprzymierzeńcem zmiany nawyków żywieniowych jest nie tylko wysoka temperatura (która zniechęca do spożywania ciężkich i treściwych dań), ale także duża dostępność warzyw i owoców, z których można skomponować niezwykle różnorodna dania. Ciekawym pomysłem na lekki posiłek jest sałatka na lato, której przepis można modyfikować według własnych upodobań. Oto kilka propozycji.

Sałatka z rukoli i pora

Smaczną i aromatyczną propozycją na lekką przekąskę jest sałatka na lato składająca się z rukoli i pora. Aby przyrządzić pyszne danie wystarczy połączyć następujące składniki: 1 por, 3 garście rukoli, 5 plastrów ananasa z puszki oraz 10 pomidorków koktajlowych. Tak przygotowaną sałatkę należy obficie skropić sosem winegret i posypać startym parmezanem. 

Sałatka caprese

Przyrządzając lekkie sałatki warto sięgnąć po przepisy z innych krajów - na przykład Włoch. Ciekawym pomysłem jest sałatka caprese, która swoimi barwami nawiązuje do kolorów flagi słonecznej Italii. Jej przepis jest niezwykle prosty - wystarczy na talerzu ułożyć na przemian plastry pomidora i mozzarelli, a całość udekorować listkami bazylii oraz skropić oliwą z oliwek. Sałatka caprese doskonale smakuje z pieczywem czosnkowym. 

Sałatka owocowa w melonie

Okres letni to nie tylko zdrowe i chrupiące warzywa, ale także soczyste i orzeźwiające owoce. Warto po nie sięgać pełnymi garściami i przygotowywać smakowite sałatki. Niezwykle interesującą propozycją jest sałatka w melonie, która nie tylko doskonale smakuje, ale także rewelacyjnie się prezentuje.

Do jej przygotowania będą potrzebne: 1 melon, szklanka malin oraz 2 owoce kiwi. Dojrzały melon trzeba przekroić i wydrążyć miąższ, który następnie należy połączyć z pozostałymi owocami. Tak przygotowaną mieszankę owoców należy ułożyć w melonie oraz skropić sokiem pomarańczowym wymieszanym z cukrem waniliowym i opcjonalnie z likierem lub rumem. Całość można lekko schłodzić i udekorować listkami melisy, a następnie od razu podawać gościom. Zachwyt gwarantowany. 

Lekkie sałatki na lato to doskonały pomysł na lekkostrawny posiłek lub niskokaloryczną przekąskę. Warto przyrządzać je codziennie, gdyż okres na sezonowe owoce i warzywa jest stosunkowo krótki.

Obserwuj nas:

Popularne sieci handlowe

Reklama

Miasta