22. 06. 2017
Centrum Handlowe ATRIUM Koszalin Centrum handloweNapój ten składa się zazwyczaj z trzech składników - woda, chmiel i (jęczmienny, żytni, pszeniczny a nawet kukurydziany. Wydawałoby się że piwo chmielowe ma w sobie dużą zawartość chmielu. Prawdą jest jednak, że te małe zielone szyszki to tylko przyprawa i dodaje się je w takich ilościach jakich dodaje się sól do zupy.
Małą ilość składników rekompensuje skomplikowany proces produkcji. To on jest głównym winowajcą jeżeli chodzi o smak, może doprowadzić za każdym razem do innych właściwości smakowych finalnego produktu. Podobnie tak jak w przypadku win, piwa są różne i występują na całym świecie w różnym stopniu wytrawności.
Podając piwo musimy pamiętać, że posiada ono bardzo krótki termin przydatności a im piwo świeższe tym jest smaczniejsze. W sklepowych półkach butelka nie powinna być narażona na światło dziennie ponieważ promieniowanie psuje bukiet smakowy piwa zamieniając je w niesmaczną drożdżową wodę. Zasady ogólnie przyjęte mówią, że najlepszą temperaturą dla piwa jest 10 stopni Celsjusza.