Pierwszym argumentem przemawiającym za częstym wyborem kuchni włoskiej jest jej różnorodność. Włosi cenią zarówno warzywa jak i mięso, doprawiane sporą ilością aromatycznych ziół, takich jak: oregano, tymianem, bazylia, rozmaryn, estragon i pieprz. W przyrządzaniu większości dań niezbędne są: oliwa, oliwki, parmezan i pomidory, a także popularne frutti di mare, czyli owoce morza. Wzajemne łączenie wymienionych składników sprawia, że podawane potrawy wyglądają apetycznie i są smaczne.
Ponadto dania kuchni włoskiej są łatwe do przygotowania, nawet dla osób początkujących, oraz nie wymają dużych nakładów pieniężnych. Podstawę potraw stanowią różne rodzaje makaronów, bądź ryż, podawane z różnorodnymi kompozycjami warzyw. Kuchnia włoska posiada również spory wachlarz deserów, jak panna cotta czy tiramisu, oraz aromatycznych win, z których największe uznanie zdobyły marsala i chianti.