Reklama

Korzenne warzywa, które warto jeść jesienią

31. 10. 2017

Centrum Handlowe Turzyn Centrum handlowe
W okresie jesiennym, kiedy coraz trudniej o świeże owoce warto włączyć do diety powszechnie dostępne warzywa korzeniowe. Od pokoleń są one obecne w polskiej tradycji kulinarnej więc w każdej książce kuchennej znajdziemy przepis oparty o wykorzystanie takiego składnika. Warzywa korzenne to nieocenione źródło cennych witamin i minerałów.

Warzywa takie jak buraki, pietruszka, seler czy marchew to najpopularniejsza baza do zup, sałatek i sosów popularnych na polskich stołach. To produkty tanie i szeroko dostępne, dodatkowo charakteryzują się długą przydatnością do spożycia. Możemy więc zrobić zakupy „na zapas” podczas większej promocji.

Jeszcze w latach 50 i 60 szeroko stosowane były takie warzywa jak wężymord lub czarny korzeń. Wraz z powrotem mody na polską tradycyjną kuchnię zarówno w domach jak i restauracjach wracamy do stosowania tych niezwykłych darów natury.

Warzywa korzenne możemy przyrządzać na różnorakie sposoby. Najłatwiejszym sposobem wydaje się ich upieczenie, popularne są także zupy-krem, frytki i sałatki.

Najczęściej spotykane w polskich domach warzywa korzenne to:

·         Marchew – to niskokaloryczne warzywo bogate w cenne witaminy i minerały, głównie karotenoidy oraz różne rodzaje karotenu

·         Pietruszka – jedno z najzdrowszych warzyw, w szczególności polecane osobom zmagającym się ze schorzeniami nerek, żołądka oraz układu trawiennego. Ma działanie oczyszczające i odświeżające.

·         Burak – cechuje się najsilniejszym działaniem antyoksydacyjnym. Sprawdza się w leczeniu nerwicy, depresji oraz zaburzeń snu.

Obserwuj nas:

Produkty z centrum handlowego Centrum Handlowe Turzyn

Popularne sieci handlowe

Reklama

Miasta