Reklama

Jakie przetwory przygotować na jesień? (Auchan Hipermarket)

13. 10. 2017

CH Auchan Komorniki Centrum handlowe
Jesień to czas intensywnych przygotowań do zimy. Usuwamy z szafy letnie ubrania, komponujemy cieplejszą garderobę, porządkujemy rośliny w ogrodzie lub na balkonie oraz przygotowujemy różnego rodzaju przetwory, by zatrzymać smaki jesieni i zimą móc po nie sięgnąć. Jakie przetwory warto przygotować?
Zimową porą zawsze świetnie sprawdzają się konfitury. Przygotowane z ulubionych owoców są dodatkiem do pieczywa, naleśników serów i mięs. Jesień obfituje w owoce, które są idealne do zasmażenia: jabłka, gruszki, śliwki, aronię, pigwę. Można także wykorzystać dziko rosnące: jarzębinę czy owoce czarnego bzu, a nawet dzikiej róży, które oprócz niesamowitego smaku mają właściwości lecznicze. Jesień to także sezon na żurawinę: warto z niej przygotować pyszny dżem, czy zamknąć ją w słoiku w słodkiej zalewie. Dobrze jest także przygotować odżywcze soki. Domowy sok z malin, jabłkowy, z owoców dzikiej róży, gruszkowy, winogronowy będzie świetną alternatywą dla kupionych w sklepie napojów.

Nie zapominajmy także o grzybach - to ostatni dzwonek, by zebrać te leśne dary - grzybki w zalewie octowej lub grzybowy pasztet to niesamowite przysmaki. Podgrzybki, borowiki, kurki, a także mniej znane opieńki czy niemki to najlepsze grzyby do marynowania. Pamiętajmy jednak, by zawsze zbierać te okazy, które znamy, a razie najmniejszych wątpliwości co do gatunku, skorzystać z pomocy klasyfikatora. Kupując grzyby na targu, pytajmy o atest i zawsze wybierajmy wyłącznie świeże okazy. Pilnujmy czasu gotowania i miejmy świadomość, że nawet jadalne grzyby, źle przygotowane, mogą być przyczyną niestrawności lub zatrucia.

Obserwuj nas:

Produkty z centrum handlowego CH Auchan Komorniki

Popularne sieci handlowe

Reklama

Miasta