Każdy na pewno ma swoje ulubione rodzaje i smaki piwa, ale które są najlepsze do grillowania? Wiele osób uważa, że grillowane potrawy nie smakują tak dobrze, gdy nie poda się do nich mocno schłodzonego piwa, warto jednak odpowiednio wybrać jego gatunek, by smak doskonale pasował do podawanych potraw.
W supermarketach znaleźć można bez trudu nie tylko najpopularniejsze marki piwa, znane na całym świecie, ale też wyroby regionalne. Przede wszystkim jednak dostępne są różne gatunki piwa, które różnią się smakiem, kolorem oraz - oczywiście - zawartością alkoholu. Powoduje to, że każdy może znaleźć najlepsze dla siebie
piwo.
Najpopularniejsze są zdecydowanie piwa jasne, które posiadają lekką goryczkę i są dość mocne. Pasują do dań z
grilla, gdyż są lekkie, w przeciwieństwie do piw ciemnych - te warto podawać głównie wtedy, kiedy serwowane potrawy charakteryzują się mniejszą zawartością tłuszczu.
Ciemne piwa, palone, mogą mieć różne smaki, co pozwala dobrać je także do charakteru spożywanych dań. Mogą być goryczkowe, słodkie lub kwaśne, czyli orzeźwiające.
Warto też wspomnieć, że wiele osób lubi łączyć potrawy tłuste ze słodkimi, takie piwo może być więc w niektórych przypadkach doskonałym wyborem. W bogatych ofertach piw smakowych każdy wybierze coś dla siebie, zarówno owocowe jak i słodkie.
Doskonałym wyborem do grilla może też być piwo pszeniczne z dodatkami na przykład kolendry czy imbiru, gdyż wspomaga trawienie. Lepiej zaś nie wybierać piw mocno gazowanych, lagerów, gdyż w połączeniu z tłustymi pokarmami, mogą powodować nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego.