Reklama

Jakie naczynia wybrać do pieczenia potraw?

20. 07. 2017

Centrum Handlowe ATRIUM Plejada Centrum handlowe
Coraz więcej osób przyrządza posiłki w domowym zaciszu i eksperymentuje ze smakami. Dobrze wyposażona kuchnia to podstawa. Nie może zabraknąć także naczynia żaroodpornego, w którym to można upiec ciasto, zrobić rybę czy mięso lub przyrządzić zapiekankę. Czym kierować się podczas wybierania tego funkcjonalnego przedmiotu?

Dlaczego warto zainwestować w naczynia żaroodporne?

Naczynia wykonane ze szkła żaroodpornego są niezwykle wytrzymałe, a więc wysoka temperatura w piekarniku z całą pewnością nie wyrządzi im krzywdy. Co ciekawe, szkło żaroodporne stosowane jest nie tylko w kuchni, ale także do wyrobu naczyń optycznych, produkcji urządzeń grzewczych czy naczyń laboratoryjnych. W takim naczyniu można piec, podgrzewać i przechowywać żywność. Bezproblemowo sprawdzi się w zmywarce, lodówce czy zamrażarce. 

Podczas ich kupowania, warto zwrócić uwagę na funkcjonalność. W naszej kuchni z pewnością przyda się okrągłe i niewielkie naczynie żaroodporne z pokrywką, które zmieści się nawet w kuchence mikrofalowej. Idealnie nadaje się do przyrządzania zapiekanki, dań duszonych czy do mrożenia potraw. Ciekawą opcją jest pokrywa drop, dzięki której przyśpieszymy proces przyrządzania potraw i jednocześnie uchronimy je przed wysuszeniem.

W przypadku wieloosobowych rodzin sprawdzą się naczynia co najmniej czterolitrowe. Oprócz okrągłych naczyń mamy do dyspozycji też prostokątne, które sprawdzą się podczas codziennego gotowania. Ze szkła hartowanego produkowane są także kubeczki z uszkiem, szklanki, dzbanki do herbaty, miseczki i salaterki, wazy do zupy. Są także brytfanny wyposażone w powierzchnię grillową czy też brytfanny przeznaczone do tortów i tart.

Obserwuj nas:

Produkty z centrum handlowego Centrum Handlowe ATRIUM Plejada

Popularne sieci handlowe

Reklama

Miasta