Reklama

Jak zrobić smaczną lemoniadę? (Carrefour)

08. 06. 2017

Carrefour Szparagowa Centrum handlowe
Dawniej lemoniada stosowana była jako lekarstwo, a dzisiaj gości na naszych stołach w celu orzeźwienia. Przyrządzenie tego smacznego napoju jest banalnie proste a do tego bardzo tanie. Obecnie mamy szerokie pole do popisu, jeśli chodzi o przygotowanie lemoniady. Zamiast klasycznej wersji, warto poeksperymentować w celu urozmaicenia swojego menu. W sklepach nie brakuje krajowych i egzotycznych owoców, które idealnie nadają się do przyrządzenia wyjątkowej w smaku lemoniady.

Lemoniada niczym z Brazylii

Lemoniada brazylijska najlepiej smakuje podana natychmiast po przyrządzeniu. Do jej wykonania potrzebować będziemy dwóch limonek, połowy szklanki cukru, trzech łyżek mleka skondensowanego, trzech szklanek wody i dwóch szklanek lodu.

Przygotowanie: limonki kroimy na kliny, przekładamy je do blendera i miksujemy z cukrem, mlekiem, wodą i lodem. Następnie całość przecedzamy przez gęste sito i podajemy z kostkami lodu.

Lemoniada truskawkowa

Składniki: pół szklanki cukru, cztery szklanki wody mineralnej, sok z limonki, dwie szklanki truskawek, cztery cytryny.

Przygotowanie: cukier i połowę szklanki wody doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru i odstawiamy do ostygnięcia. Owoce miksujemy na gładką masę i przecieramy przez sitko. Dodajemy do tego syrop cukrowy, sok z cytryn i limonki oraz wodę. Następnie mieszamy całość i schładzamy.

Dla miłośników klasycznej wersji lemoniady

Składniki: dwa litry wody niegazowanej, dwie cytryny, cztery łyżki cukru, listki mięty i kostki lodu.

Przygotowanie: wsypujemy cukier do wody i dodajemy sok z jednej cytryny, po czym dodajemy lód i listki mięty. Następnie kroimy cytrynę w pasterki i dodajemy do całości.

Obserwuj nas:

Produkty z centrum handlowego Carrefour Szparagowa

Popularne sieci handlowe

Reklama

Miasta