Żeby mieć orzeźwiający napój, kup dużego arbuza i odetnij jego czubek. Długim, ostrym nożem potnij w środku miąższ. W ten sposób w arbuzie zrobi się miejsce na inne owoce, a przede wszystkim na kostki lodu i alkohol (najlepszym wyborem jest dolanie wódki lub rumu, gatunek nie jest w ogóle ważny). Zamieszaj wszystko łyżką, ale niezbyt mocno, by nie rozdrobnić nadmiernie owoców, gdyż mogłyby zapychać słomki. Następnie za pomocą gwoździa i młotka zrób z boku arbuza kilka dziurek. Włóż w nie słomki. W ten sposób goście mogą pić wyśmienity koktajl prosto w niebanalnego „naczynia”, w którym został podany.
Pozostałe owoce po wypiciu napoju możesz użyć do przyrządzenia koktajlu w szklankach czy na przykład do
przygotowania orzeźwiającego deseru (jeśli lubisz desery z nutką alkoholu).