Domowe lody smakują najlepiej. Wie o tym każdy, kto choć raz ich próbował. Wszystko dzięki oryginalnej recepturze, naturalnych składnikach i... cierpliwości. W poniższym artykule przedstawimy, jak najprościej przygotować smaczne, domowe lody.
Składniki
Do przygotowania
lodów domowych będą nam potrzebne: 2/3 szklanki cukru pudru, szklanka mleka (tłustego 3,2%), 6 żółtek, 2 szklanki śmietany kremówki, laska wanilii (opcjonalnie, jeśli chcesz zrobić lody waniliowe, a nie śmietankowe).
Jak przygotować?
Na początek podgrzewamy mleko i dodajemy do niego cukier. Jeśli chcemy uzyskać lody waniliowe, zaraz po rozpuszczeniu się cukru dodajemy laskę wanilii. Możemy ją rozciąć, dla mocniejszego aromatu. Po zakończeniu gotowania, możemy zdjąć mleko z ognia i wyjąć laski wanilii.
Przygotowujemy też osobną miseczkę, w której ubijamy żółtka. Gdy już będą one ubite, dodajemy do nich mleko. Tak przygotowaną masę podgrzewamy a następnie ciągle mieszamy, by nie uległa ona przypaleniu.
Masę w garnku odstawiamy do ostygnięcia. Następnie przykrywamy ją, by nie powstał charakterystyczny kożuszek. Tak przygotowane lody domowe, trzeba jeszcze odpowiednio schłodzić. Najlepiej zrobić to w lodówce.
Po schłodzeniu masy musimy ją zamrozić. Można to zrobić albo za pomocą zamrażalki (wtedy czas mrożenia wyniesie około 6 - 7 godzin), albo też za pomocą maszyny do lodów. Trzeba jednak pamiętać, że maszyna do lodów nie schłodzi całkowicie masy. Odpowiednie zamrożenie będzie możliwe dopiero po włożeniu całej masy do zamrażarki jeszcze na dwie godziny.