23. 06. 2017
Centrum Handlowe ATRIUM Kasztanowa Centrum handloweJeśli chcemy spożywać drób zdrowszy, lepiej wybrać kurczaka z wolnego wybiegu. Jest on droższy niż fermowy, ale o wiele tańszy niż ten z "ekologicznej hodowli", czyli popularne ostatnio "bio". Kurczak taki jest co prawda twardszy, ale i chudszy, a co za tym idzie zawiera o wiele mniej tłuszczu.
Aby jeszcze bardziej ograniczyć spożycie tłuszczu podczas jedzenia kurczaka, wystarczy pozbawić go skórki. Ilość tłuszczu w jednej nóżce kurczaka (porcja obiadowa) zmniejszy się o połowę. Podobnie jak ilość kalorii. Warto więc odpuścić sobie zjadanie jej, by być zdrowszym i bardziej fit.
Jeśli chodzi o wędliny drobiowe, to są one trudne do przyrządzenia, gdyż mięso z kurczaka jest dość suche. Wędliny z kurczaka kupowane w sklepach zawierają z tego powodu bardzo dużo różnych, w tym sztucznych dodatków. O wiele lepiej upiec kurczaka (na przykład pierś) i pokroić na kanapkę niż kupować gotową wędlinę drobiową.