W 2015 roku wartość rynku produktów ekologicznych w Polsce wynosiła zaledwie 700 milionów złotych. Szacuje się, że w 2017 roku wzrośnie o kolejne 300 milionów. Są to imponujące liczby, ale wciąż daleko nam do zachodnich krajów Europy. Podczas kiedy w Polsce eko produkty stanowią zaledwie pół procenta całego rynku żywności, u naszych sąsiadów jest to aż osiem procent.
Obecnie ceny produktów ekologicznych są wyższe o nawet kilkadziesiąt procent od standardowych produktów. Przyjmuje się jednak, że różnice te będą maleć wraz ze wzrostem skali produkcji eko żywności.
Wysokie ceny wynikają także z bardzo wysokich kosztów eko produkcji. Przepisy unijne dokładnie określają jej zasady. Proces produkcyjny musi być ekologiczny w co najmniej 95%, a uprawa warzyw i owoców musi być przeprowadzana bez użycia jakichkolwiek nawozów i chemikaliów, na gruncie o określonych właściwościach oraz z pełną troską o środowisko naturalne.
Obecnie rośnie moda na zdrową żywność, a ekologiczne sklepy wyrastają jak grzyby po deszczu. Pozostaje mieć nadzieję, że ceny eko produktów w najbliższym czasie spadną i staną się bardziej przystępne cenowo dla przeciętnego klienta.