25. 09. 2017
Centrum Handlowe ATRIUM Piła Centrum handloweOdpowiednia dieta z dużą ilością owoców i warzyw, zwłaszcza akurat w tym okresie najlepszych pomarańczowych i czerwonych, zawierających dużo karetonoidów i antyoksydantów powinna wspomóc organizm dostarczając mu niezbędnych witamin i minerałów. Postawmy więc na ciepłe zupy, gulasze lub pieczone warzywa takie, jak czerwona papryka, marchewka, dynia czy jeszcze smakowite pod koniec lata i na początku jesieni pomidory. Korzystnymi składnikami dla diety wzmacniającej odporność będą też kapusta surowa i kiszona, zawierające mnóstwo witaminy C, szpinak, ziemniak, a także suszone śliwki.
Z wody mineralnej tak chętnie spożywanej w lecie, warto przestaje się także na ogrzewające od środka napoje. Doskonale sprawdza się napar z imbiru, cytryny i miodu mający właściwości antyzapalne, uodparniające i rozgrzewające, który można przyrządzić bardzo szybko samemu. Dobrze działają też rozgrzewające herbaty ziołowe lub owocowe, np. z malin z dodatkiem miodu.
Jeśli musimy już sięgnąć po leki w przypadku złapania przeziębienia, wybierajmy najlepiej te opierające się na naturalnych składnikach, jak tabletki na gardło czy syrop zawierające dziką różę. Na stan górnych dróg oddechowych narażonych na zapalenie przy przeziębieniu dobrze robią także inhalacje z dodatkiem mieszanki ziół, sody lub nawet zwykłej soli, znakomicie oczyszczające i nawilżające gardło, nos i zatoki.