Reklama

Jak samodzielnie przyrządzić owocowe sorbety? (Carrefour)

20. 06. 2017

Gdy za oknem praży słońce, marzymy o orzeźwieniu i miłej ochłodzie. Lemoniada czy lody to jednak nie jedyna opcja. Są jeszcze sorbety, czyli mniej kaloryczna alternatywa dla lodów. Można je przygotować zarówno z owoców i wody, jak również z dodatkiem mleka czy likieru. W sklepach nie brakuje krajowych, jak i egzotycznych owoców oraz najróżniejszych trunków czy też rodzajów mleka. Kto powiedział, że musi to być mleko krowie? Dostępne są nawet mleka roślinne – migdałowe, sojowe, owsiane, kokosowe czy też orzechowe. Jak zatem przygotować własny sorbet?

Przepis na sorbet

Oprócz wody, mleka, alkoholu i owoców warto dodać do sorbetu także inne dodatki w postaci listków mięty, wanilii, wiórek kokosowych czy też naparów herbacianych.

Sorbet jogurtowy

Potrzebować będziemy trzech białek z jajek kurzych, trzy łyżki cukru, kubka jogurtu naturalnego oraz wiórek kokosowych.

Przygotowanie: białka ubijamy za pomocą miksera z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodajemy łyżkę jogurtu i wiórki oraz mieszamy całość. Kolejnym krokiem jest przełożenie masy do foremek i zamrożenie jej. Zaleca się mieszać co jakiś czas sorbet w trakcie zamrażania.

Melonowy sorbet

Składniki: pozbawiony skórki i nasion melon, szklanka wody, sok z połowy cytryny, trzy łyżki czystej wódki.

Wykonanie: z wody i cukru przygotowujemy syrop, a po ostudzeniu go dodajemy do niego sok z cytryny i mieszamy całość. Następnie zabieramy się za blendowanie melona wraz z wódką. Zmiksowanego melona mieszamy z syropem i wkładamy do zamrażalnika. Pamiętajmy o mieszaniu sorbetu podczas zamrażania.

Obserwuj nas:

Popularne sieci handlowe

Reklama

Miasta