Oprócz wody, mleka, alkoholu i owoców warto dodać do sorbetu także inne dodatki w postaci listków mięty, wanilii, wiórek kokosowych czy też naparów herbacianych.
Potrzebować będziemy trzech białek z jajek kurzych, trzy łyżki cukru, kubka jogurtu naturalnego oraz wiórek kokosowych.
Przygotowanie: białka ubijamy za pomocą miksera z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodajemy łyżkę jogurtu i wiórki oraz mieszamy całość. Kolejnym krokiem jest przełożenie masy do foremek i zamrożenie jej. Zaleca się mieszać co jakiś czas sorbet w trakcie zamrażania.
Składniki: pozbawiony skórki i nasion melon, szklanka wody, sok z połowy cytryny, trzy łyżki czystej wódki.
Wykonanie: z wody i cukru przygotowujemy syrop, a po ostudzeniu go dodajemy do niego sok z cytryny i mieszamy całość. Następnie zabieramy się za blendowanie melona wraz z wódką. Zmiksowanego melona mieszamy z syropem i wkładamy do zamrażalnika. Pamiętajmy o mieszaniu sorbetu podczas zamrażania.