Małe ekologiczne gospodarstwa zajmujące się produkcją naturalnych i zdrowych produktów dostarczają wartościowych produktów. Produkty ekologiczne odznaczają się dużą zawartością witamin i minerałów i są przyjazne dla środowiska.
Do ich wyprodukowania nie zostały użyte żadne chemiczne środki ochrony roślin i pestycydy. Naturalna produkcja żywności wpływa korzystnie na stan naszego naturalnego środowiska.
Produkty ekologiczne są wytwarzane pod ścisłą kontrolą. Gospodarstwa zajmujące się ich produkcją muszą spełniać określone normy. Żywność nie może zawierać nawet śladowych ilości chemicznych konserwantów, ulepszaczy smaku oraz barwników. Opakowania produktów ekologicznych wytwarzane są z naturalnych surowców i nadają się do ponownego przetworzenia.
Gospodarstwa ekologiczne poddawane są częstym kontrolom, które weryfikują, procesy związane z produkcją produktów ekologicznych a wszystkie uchybienia od zasad są, surowo karane. Tego typu kontrole pomagają utrzymać wysoką jakość produktów. Produkty ekologiczne spełniające wszystkie normy oznaczone są specjalnym znakiem graficznym. Certyfikat i specjalny znak „Rolnictwo ekologiczne” umieszczony na etykiecie gwarantują naturalny skład zakupywanego produktu. Tylko produkty posiadające znak lub napis „Rolnictwo ekologiczne” są, w pełni naturalne a ich produkcja przebiegała, zgodnie z zasadami.
Kupując naturalną żywność i produkty ekologiczne należy, zwracać uwagę na oznaczenia – tylko właściwie oznaczone produkty mogą i są uznawane za naturalne i bezpieczne.