Świetnym pomysłem jest przygotowanie na deser wegańskich gofrów. Przygotowuje się je z mąki pszennej, mleka roślinnego, octu jabłkowego. Przyda się także aquaba oraz olej roślinny i cukier trzcinowy do ubicia piany. Gofry wyjdą naprawdę idealne, w niczym nie będą różniły się od tych tradycyjnych, a prawdopodobnie okażą się nawet lepsze. Dobrze jest pamiętać o tym, aby najpierw połączyć mleko z octem, a dopiero po kilku minutach dodać pozostałe składniki, dzięki czemu w gofrach nie zrobią się dziury.
Okazuje się, że weganie nie muszą
również rezygnować z piernika. Wystarczy tylko nieco zmodyfikować jego skład.
Świetnym pomysłem jest przyrządzenie tak zwanego piernika pomidorowego. Nie
trzeba się obawiać, pomidorów właściwie w ogóle nie czuć, jeśli ciasto jest
dobrze przyrządzone. Do wykonania takiego ciasta będzie nam potrzebna szklanka
pomidorów krojonych z puszki, olej roślinny, cukier trzcinowy, kakao, mąka
pszenna i przyprawa piernikowa. Ciasto można również posmarować powidłami lub
wegańską czekoladą, a dzięki temu smak będzie jeszcze lepszy.