04. 07. 2017
Pasaż Tesco Warszawa Centrum handloweKawa zaczyna tracić swoje walory smakowe nawet po upływie pięciu minut od momentu zaparzenia. Kiedy napój stygnie, zaczynają się z niego utleniać oraz ulatniać olejki eteryczne. Dlatego wypicie kawy zalecane jest zaraz po jej przyrządzeniu. Wiele zależy od odpowiedniej temperatury parzenia. Kawę należy zalewać wodą o temperaturze nieco poniżej wrzenia. Jeżeli będzie zbyt gorąca, napój może mieć zbyt gorzki smak. Natomiast w przypadku zbyt niskiej temperatury wody, uzyskana kawa może być nieco rozwodniona, kwaskowa i pozbawiona przyjemnego zapachu.
Kawa arabica charakteryzuje się łagodniejszym i mniej kwaskowym smakiem, natomiast robusta jest wyraźnie ostrzejsza i bardziej gorzka. Wiele dostępnych na rynku kaw to arabiki stuprocentowe, podczas gdy robusta stanowi przede wszystkim składnik mieszanek, dodawany dla nadania mocy. Odpowiedni smak kawy w dużym stopniu zależy od indywidualnych upodobań, jednak niemały wpływ ma na niego jakość samych ziaren. Zazwyczaj im bardziej szczegółowe informacje podaje na opakowaniu producent, tym lepsza gatunkowo jest kawa. Daje to pewność, że ziarna pochodzą ze sprawdzonego regionu oraz nie zostały zmieszane z innymi.