Pozytywne właściwości tej herbaty wymieniać można - zdawałoby się - w nieskończoność. Zawiera ona w sobie niebagatelną ilość minerałów i witamin (w tym wapń, sód, potas, żelazo, beta-karoten, błonnik czy witaminy A, B, C, E), w trakcie parzenia wyzwala działającą odprężająco L-teanine oraz przepełniona jest przeciwutleniaczami. Wszystkie powyższe czynniki generują z Matchy idealny sposób na obniżenie ciśnienia we krwi, na oczyszczenie organizmu, poprawę samopoczucia, wzmocnienie odporności, poprawienie pamięci, zrelaksowanie się czy walkę z chorobami nowotworowymi.
Aktualnie nie ma problemów z nabyciem opisanej powyżej herbaty - wystarczy nam do tego internet oraz odrobina dobrej woli. Jeżeli natomiast chodzi o sposób parzenia tego magicznego trunku, wystarczy zagotować wodę z której odlewamy ok. 70 - 90 ml, czekamy aż nieco ostygnie (temperatura idealna to 75 stopni Celsjusza), po czym do przygotowanej w filiżance wody dodajemy płaską łyżeczkę sproszkowanej Matchy i dobrze mieszamy.
Wschodnie kultury - zwłaszcza te o charakterze buddyjskim - raczą się herbatą Matcha od niemal tysiąca lat. Od wieków znana była z wyjątkowych właściwości, zaś dziś powyższą przesłankę udowodniły liczne profesjonalne badania naukowe. Herbata Matcha stanowić zatem powinna nieodzowny element każdej kuchni - wystarczą dwie lub trzy filiżanki herbaty dziennie, aby jej moc pozytywnych właściwości przepełniła także i nas.