23. 06. 2017
Latem nie trzeba sztywno trzymać się godzin posiłków i można śmiało rozciągać je w czasie. Bardzo dobrym pomysłem jest dostarczanie organizmowi pięciu lekkich posiłków skomponowanych na bazie owoców i warzyw, które nie tylko dadzą ukojenie w trakcie letnich upałów, ale jednocześnie przyspieszą procesy przemiany materii. Dodatkowo trzeba wykreślić takie dania jak: kiełbasy, steki, bigos, zawiesiste sosy, ciężkie zupy, ciasta czy chipsy. W ich miejsce muszą wejść lekkie i świeże sałatki tworzone na bazie warzyw, pyszne owocowe koktajle, desery w postaci sałatek owocowych, lekkie dania z grilla, np. ryby lub piersi z kurczaka lub sorbety owocowe.
Pierwsze śniadanie powinno być dość treściwe i powinno być zjedzone na spokojnie. Dobrym pomysłem będzie bułka grahamka lub musli z jogurtem. Drugie śniadanie może być nieco lżejsze, jednak powinno podnieść poziom cukru w taki sposób, aby nie powodować wilczego głodu w południe w trakcie obiadu - może być to owoc lub lekka sałatka. Obiad nie może składać się z trzech dań, ponieważ jest on zbyt obfity. Dobrym wyborem będą grillowane warzywa z rybą lub piersią z kurczaka lub ryż z warzywami curry. Kolacja z kolei powinna być zjedzona na dwie godziny przed snem i powinna składać się z dania białkowego okraszonego zieleniną.