W dużych miastach korzystanie z cateringu dietetycznego to coś zupełnie normalnego. Mieszkańcy mniejszych miejscowości przekonują się do niego wolniej, ale trudno się dziwić skoro w ich okolicy często nie ma profesjonalnej firmy świadczącej tego rodzaju usługi gastronomiczne. To jednak powoli się zmienia, a dieta pudełkowa zyskuje kolejnych zwolenników.
Rachunek za zamówione jedzenie może początkowo wydać się wysoki, ponieważ to nawet ponad tysiąc złotych na jedną osobę. Wystarczy jednak dokładnie przeanalizować swoje wydatki, związane nie tylko z nabywaniem produktów spożywczych, ale także przygotowywaniem posiłków oraz chociażby zmywaniem naczyń. Catering dietetyczny na pewno nie wyjdzie drożej, co więcej wybierając rzetelną firmę, można na nim nawet zaoszczędzić. Tym bardziej, gdy korzysta się z niego przez cały miesiąc, rezygnując z samodzielnego gotowania lub ograniczając je do minimum.
Jeżeli ktoś obawia się monotonii smaków, zawsze można zmienić menu lub poszukać innej firmy cateringowej. Niektórzy klienci zamawiają posiłki na przykład na pięć dni w tygodniu, a w weekendy gotują sobie sami. To także dobre rozwiązanie, dzięki któremu wprowadza się więcej urozmaicenia w swoim jadłospisie. Ten ostatni powinien być zróżnicowany, ponieważ tylko wtedy można tak naprawdę zadbać o zdrowe odżywianie siebie i swojej rodziny.
Aby czerpać maksimum korzyści, należy jednak wybrać sprawdzony catering. Dobrze jeżeli firma działa w okolicy, ponieważ wówczas z większym prawdopodobieństwem dostarczy świeżych potraw.