Reklama

Co wziąć ze sobą na piknik? (Żabka)

17. 06. 2017

Centrum Skorosze Centrum handlowe
Promienie słoneczne otulające twarz, przyjemne ciepło, śpiew ptaków i wspólnie spędzony czas na łonie natury to idealny przepis na rodzinny piknik. Nic tak bowiem nie relaksuje jak przyroda i uśmiech najbliższych. Wybierając się na odpoczynek blisko natury warto zadbać o odpowiednie przekąski, które uprzyjemnią i uatrakcyjnią piknik.

W plenerze oprócz kanapek warto postawić na inne proste rozwiązania, które jednocześnie będą stanowić pewną zdrową i jednocześnie oryginalną wariację na temat jedzenia na świeżym powietrzu. Proste i zarazem nieziemsko smaczne są paluszki z masłem czosnkowym.

Do wykonania takich paluchów konieczne jest 400 g mąki najlepiej pełnoziarnistej, również 20g droższy, szklanka podgrzanego mleka, 30 g rozpuszczonego masła, a także odrobina soli i cukru do smaku.

Najpierw należy przygotować ciasto. Rozpuszczone w odrobinie mleka droższe miesza się z cukrem i masłem i odstawia na około 10 minut do aktywowania. W misce miesza się mąkę, sól, pozostałe mleko oraz przygotowany rozczyn. Wszystko należy dokładnie ze sobą połączyć, a na koniec dodać rozpuszczone, lecz nie gorące masło. Ciasto musi być elastyczne oraz gładkie. Następnie należy odstawić je na 90 minut do wyrośnięcia.

W tym czasie można wykonać masło czosnkowe. 70 g rozpuszczonego masła, 3 ząbki czosnku oraz 2 łyżki natki pietruszki należy wymieszać do połączenia składników. Następnie na stolnicy ciasto dzieli się na 6 części i zawija w formie rolady. Nacięty środek nasącza się przygotowanym masełkiem i pozostawia na 20 minut. Rozmieszanym jajkiem smaruje się kolejno przygotowane paluchy i piecze w piekarniku ustawionym na 180 stopni przez 20 minut.
Obserwuj nas:

Produkty z centrum handlowego Centrum Skorosze

Popularne sieci handlowe

Reklama

Miasta