Wybór odpowiedniego paliwa do grilla ma kolosalne znaczenie. Od tego, jaki materiał wybierzemy do rozpalenia grilla, zależy bowiem smak i aromat przygotowywanych w ten sposób potraw. Do przygotowania grilla najczęściej używane są brykiet i węgiel drzewny. Różnią się one między sobą swoimi właściwościami oraz kryteriami, na które trzeba zwrócić uwagę przy zakupie.
Kryteria doboru węgla drzewnego
Wybierając węgiel drzewny, warto zwrócić uwagę na jedną podstawową kwestię. Mianowicie, czy został on pozyskany z drzew liściastych, czy też pochodzi on z drzew iglastych. Jedynie węgiel drzewny powstały wyniku przetworzenia gatunków drzew liściastych nadaje się do przygotowywania grillowych uczt pełnych przysmaków. Jest to podyktowane faktem, że drewno pozyskane z drzew iglastych cechuje się wyższą zawartością żywicy. Substancja ta w wyniku spalania wydziela szkodliwe dla zdrowia człowieka substancje.
Ogólna charakterystyka brykietu
Wybór brykietu jest znacznie łatwiejszy. Wnika to z samego faktu wytwarzania tego materiału, który produkowany jest na bazie spreparowanego węgla drzewnego z dodatkiem innych materiałów opałowych i lepiszczu. Zastosowanie brykietu ma jednak jeden poważny mankament. Wpływa ono bowiem na wydłużenie czasu
przygotowania posiłku na grillu. Aby przygotować pożywny, gorący i aromatyczny posiłek konieczne jest powstanie żaru, który znacznie szybciej pojawia się, jeśli wykorzystamy węgiel drzewny.
Poza odpowiednim materiałem warto przy urządzaniu
grill zaopatrzyć się w dodatkowe akcesoria takie jak na przykład metalowe tacki, które chronią nasz pokarm przed przedostaniem się szkodliwych substancji.