Borówki doskonale wzmacniają odporność organizmu na różnego rodzaju infekcje. Są to owoce bogate w witaminę C, ale także w witaminę K, kwas foliowy oraz niacynę. Te wszystkie witaminy i mikroelementy doskonale chronią organizm ludzki.
Borówki mogą zastępować popularne środki przeciwbólowe ograniczając ból głowy i migreny. Wynika to z faktu, iż w ich składzie znajduje się kwas salicylowy. Odpowiada on za rozrzedzanie krwi, stanowiąc naturalną alternatywę dla popularnej aspiryny.
Dzięki zawartości mirtyliny, borówki przeciwdziałają anemii. Jest to możliwe dzięki temu, że ten składnik wpływa na uelastycznienie naczyń krwionośnych oraz stymuluje produkcję czerwonych krwinek.
Borówki mogą regulować poziom cukru w organizmie. W ich składzie znajdują się bowiem chrom i glukoninina. Stanowią one zatem niezbędny składnik diety każdej osoby cierpiącej na cukrzycę.
Borówki w swoim składzie posiadają dużą ilość wolnych rodników. Dzięki temu doskonale opóźniają one procesy starzenia się organizmu, sprawiając w szczególności, że skóra jest dłużej jędrna i elastyczna.