Chłodnik to doskonałe danie na lato - orzeźwiające, lekkie, zdrowe i proste w przygotowaniu. Nie dziwi zatem fakt, iż staje się on coraz popularniejszą alternatywą dla ciężkich i rozgrzewających potraw. Przygotowanie chłodnika trwa zazwyczaj kilkanaście minut, a z prostymi przepisami poradzi sobie nawet kulinarny amator. Po jaki przepis na chłodnik warto sięgnąć w środku lata? Oto trzy sprawdzone propozycje.
Chłodnik ogórkowy
Chłodnik ogórkowy to pomysł na zdrowe i sycące danie, które może być podane zarówno na obiad, jak i na kolacje. Do jego przygotowania wystarczy zaledwie kilka składników - 2 szklanki jogurtu naturalnego, 1 szklanka zsiadłego mleka, świeży ogórek, pęczek szczypiorku, po pół pęczka koperku i natki pietruszki, 3 łyżki oliwy, ząbek czosnku, sól i pieprz. Umyte i obrane ogórki należy zetrzeć na tarce (o dużych oczkach), a następnie połączyć je z drobno posiekanymi ziołami, przyprawami, sprasowanym czosnkiem, oliwą oraz zmiksowanym jogurtem i mlekiem. Całość należy schłodzić.
Chłodnik porzeczkowo-malinowy
Chłodnik w wersji owocowej na pewno przypadnie do gustu wszystkim dzieciom - także niejadkom. Jego przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Potrzebne składniki to: 0,75 szklanki czarnych porzeczek, 0,5 szklanki malin, duży jogurt naturalny, 3 łyżki miodu płynnego, listki świeżej mięty. Oczyszczone i umyte owoce należy zmiksować na gładką masę, a następnie dodać jogurt i miód. Całość wymieszać i podawać z listkami mięty oraz owocami.
Chłodnik szpinakowy z serem feta
W celu wprowadzenia nieco egzotyki na polski stół warto sięgnąć po przepis na chłodnik szpinakowy z serem feta. Składniki niezbędne do jego przyrządzenia to: 50 dag szpinaku, 50 dag gęstego jogurtu (greckiego), 0,5 szklanki bulionu z jarzyn, 10 dag sera feta, 4 łyżki oleju, 4 ząbki czosnku, sól i pieprz. Umyty i posiekany szpinak należy połączyć z czosnkiem i przesmażyć na oleju. Kolejnym krokiem jest dodanie do niego bulionu oraz przypraw i gotowanie pod przykryciem przez około 10 minut. Tak przygotowaną zupę trzeba zmiksować, schłodzić oraz połączyć z jogurtem. Bezpośrednio przed podaniem chłodnik należy posypać pokrojonym serem feta.
Chłodnik to taki rodzaj zupy, który można podawać na bardzo wiele sposobów. Smakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom, tradycjonalistom i miłośnikom egzotyki. A ponieważ jest smaczny, zdrowy i niezwykle orzeźwiający, to warto go jeść przez całe lato.